Fritidskortet är en ny folkhälsosatsning för barn och unga. Civilsamhällesorganisationer som bedriver barn- och ungdomsverksamhet kommer att beröras av denna satsning. Här kommer en nulägesbild av vad som gäller kring Fritidskortet. Observera att mycket kommer att hända innan lansering, så håll dig uppdaterad på aktuella myndigheternas hemsidor om utveckling och förändringar. Tips på länkar finner du längre ner.
Vad innebär Fritidskortet?
Fritidskortet ska ge barn och unga i åldrarna 8–16 år ökade möjligheter att delta i idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv. Det ska kunna användas som betalning för fritidsaktiviteter inom till exempel idrottsrörelsen, friluftsorganisationer och andra organisationer inom civilsamhället och kulturområdet. Fritidskortet ska kunna användas både till hyra av utrustning och hjälpmedel som möjliggör deltagande, samt exempelvis aktivitets-, kurs- eller träningsavgifter.
Hos vilka aktörer kan Fritidskortet användas?
Fritidskortet ska kunna användas hos aktörer som är registrerade i Försäkringskassans utförrarregister. Aktörer som kan bli registrerade är kommuner för kulturskoleverksamhet, civilsamhällesorganisationer som får statligt lokalt aktivitetsstöd enligt förordningen om statsbidrag till idrottsverksamhet eller är medlem i en friluftsorganisation som får statsbidrag i form av organisationsbidrag enligt förordningen om statsbidrag till friluftsorganisationer eller är är en medlemsförening i en barn- och ungdomsorganisation som får statsbidrag. Det innebär att flera olika civilsamhällesaktörer kommer kunna vara registrerade utförare där barn och unga kan använda sitt Fritidskort.
Vilka villkor gäller för att bli en utförare?
Det finns flera villkor för att en civilsamhällesorganisation ska kunna bli en utförare, bland annat:
- innehav av svenskt organisationsnummer
- innehav av bankgiro- eller plusgironummer
- bedriva barn- och ungdomsverksamhet för barn i åldern 8-16 år och ha gjort det i minst fem sammanhängande år
- ha ledarledd verksamhet
- ha barn- och ungdomsverksamhet med minst tio gånger under sammanhängande sex månader
- ekonomisk redovisning enligt bokföringslagen
- inga skatteskulder eller återbetalningsskyldigheter för stöd från MUCF eller Svenskt Friluftsliv
Hur gör man för att bli registrerad i utförarregistret?
Ansökan för att bli registrerad kommer ske skriftligt till Försäkringskassan. Målet är att det ska gå att som vårdnadshavare ansöka om Fritidskortet redan under hösten 2025, vilket indikerar att arbetet med utförrarregistret ska komma igång tills dess. Folkhälsomyndigheten, MUCF och Statens Kulturråd ansvarar för kommunikationen kring Fritidskortet, så håll ögonen öppna för att göra er ansökan och därmed öka er tillgänglighet för barn och unga.
Länkar till myndigheter om Fritidskortet
Regeringens promemoria om Fritidskortet
Folkhälsomyndighetens information om Fritidskortet
Regeringsbeslut om att förbereda införande av Fritidskortet
Regeringskansliets frågor och svar om Fritidskortet
Försäkringskassans arbete med Fritidskortet
MUCF:s information om Fritidskortet